Vetett gyep vagy gyepszőnyeg?

Örök kérdés, hogy kertünkbe, parkunkba, vagy sportpályánkra vetett fűmagról keltett gyep, vagy készen vásárolt gyepszőnyeg kerüljön. Általánosságban elmondható, hogy a helyi talaj- és klímaviszonyok, a füvesítendő terület nagysága, a gyeppel szemben támasztott követelmények, a ráfordítható költség, valamint a rendelkezésre álló idő mind jelentősen befolyásolhatja a döntést. Ezen szempontok figyelembevételével segítünk Önnek eldönteni melyiket válassza!

Fűmag

Amit a fűmagokról tudni érdemes:a szakemberek 3 kategóriába sorolják őket:

1.Általános célú keverék:kertek,parkok

2.Tájépítészeti keverék:legelő,rézsű,kaszáló tsb.

3.Sportpálya keverék:teniszpályák,labdarúgó-pályák,golfpályák

A fűmagkeverékek lényege,hogy többféle fűmagot tartalmaznak,egyik részük rendkívül hamar,akár néhány nap alatta kikel.Ezek az úgynevezett védőfűvek,melyeknek az a funkciója,hogy előkészítik a területet a valódi gyepet alkotó fajoknak,például védjék vagy árnyékolják őket.

A fűmagkeverékek másik részét, melyek a későbbi gyepet adják.Ezek egyik része egyszálú,üde zöld színű fűszálakat ad,másik része elágazó szárú,a talajt átszövő,erősen sarjadzó,burjánzó fű,mely a gyep tömött,sűrű megjelenését biztosítja.A fűmagkeverék kiválasztásánál figyelni kell,hogy a keverék 2-5 féle fajnál ne tartalmazzon többet,mert a későbbiekben egyes fajok kiszoríthatják a többit.A legtöbb keverék sajnos tartalmaz gyommag-féléket is,ez a termesztési technológia sajátossága miatt elkerülhetetlen.

A leggyakoribb fajták illetve változatai, amik előfordulnak az európai keverékekben:

  • Lolium perenne /angol perje/
  • Poa pratensis /réti perje/
  • Festuca rubra /vörös csenkesz/
  • Festuca arundiancea /nádképű csenkesz/
  • Agrostis stolonifera /fehér tippan/

Fűmag keverékek

Amit mi ajánlunk kertekbe illetve sportpályákra:

Kert keverék


Összetétel:
20 % Lolium perenne CAPRI
20 % Lolium perenne TAYA
30 % Festuca rubra r. BACH
15 % Poa pratensis EVORA
15 % Poa pratensis BARON

Hobby keverék


Összetétel:
25 % Lolium perenne TAYA
25 % Lolium perenne GULÁCS
50 % Festuca rubra r. CSOBÁNCA kialakítandó gyephez érdemes olyan fűmagot, vagy fűmagkeveréket választani, amely a célnak leginkább megfelel. Gondos alapanyag választással sok későbbi bosszúságtól és költséges karbantartási feladat elvégzésétől szabadulhatunk meg.

A megfelelő fűmag kiválasztása semmilyen körülmények között ne legyen "árkérdés". Egyrészt azért, mert a fűmagköltség elenyésző hányadot alkot a gyeptelepítés költségvetésében. Másrészt azért, mert a kívánságunknak megfelelő gyepet bizonyára nem a legolcsóbb fűmagkeverék fogja megalapozni, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanekkora hiba a legdrágábbat választani. Harmadrészt ne feledjük, hogy a használat módja és intenzitása, az élőhely, valamint az ápolás várható színvonala határozza meg a fűmagkeverékeken belüli faj és fajta arányokat.

Fűmag keverékek Fűmag keverékek

Tudta? A gyep környezetre gyakorolt kedvező hatásai:

A fű víztisztítóként is működik: kiszűri a szennyező anyagokat az esővízből és csökkenti az elszivárgó víz mennyiségét.